top of page

Näringsbrister – undernäring ett globalt problem som drabbar alla!

Uppdaterat: 29 okt.

Näringsbrister är inte bara ett problem i utvecklingsländer. Forskning från bland annat Linus Pauling Institute visar att även människor i industriländer lider av brist på viktiga mikronäringsämnen. Detta trots att vi har obegränsad tillgång till mat. Orsaken ligger till stor del i hur vår mat produceras idag.


Bild på olika livsmedel

Genmanipulerade grödor och utarmade jordar

Under de senaste decennierna har jordbruket förändrats dramatiskt. Genmodifierade grödor har utvecklats för att växa snabbt, tåla bekämpningsmedel och klara sig på näringsfattiga jordar. Detta ger stora skördar – men till priset av lägre näringsinnehåll.


När jorden är utarmad på mineraler och andra mikronäringsämnen, blir även grödorna fattiga på dessa ämnen. Enligt FAO (Food and Agriculture Organization) har mineralinnehållet i frukt och grönsaker sjunkit med upp till 40 % på bara 50 år.


Kedjereaktionen – från växt till människa

När grödor är näringsfattiga påverkas hela näringskedjan:

  • Boskapen som äter dessa grödor får i sig mindre mineraler och vitaminer, vilket leder till lägre näringsvärde i kött, mjölk och ägg.

  • Människor som äter både växtbaserade livsmedel och animalier från dessa djur får i sig mindre näring, även om kosten är varierad.


Linus Pauling Institute påpekar att även små brister på viktiga näringsämnen som magnesium, zink, vitamin D och omega-3 kan påverka hälsa och livslängd betydligt.


Processad mat – ett extra steg mot undernäring

I industriländer förvärras situationen av hög konsumtion av processad mat. Raffinering och industriell bearbetning tar bort mycket av det naturliga näringsinnehållet. Det som återstår är ofta kaloririkt men näringsfattigt – en kombination som leder till både fetma och undernäring.


Hälsokonsekvenser

Näringsbrister kan utvecklas långsamt och ge diffusa hälsoproblem som trötthet, nedsatt immunförsvar, hudproblem och försämrad mental skärpa. På längre sikt kan det bidra till sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes och autoimmuna tillstånd.


En studie publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition visar att även lindriga brister kan ha betydande effekt på kroppens reparationsmekanismer, hormonbalans och cellfunktion.


Varför detta spelar roll för din hälsa

När kroppen inte får tillräckligt med byggstenar i form av vitaminer, mineraler, aminosyror och fettsyror, försämras dess förmåga att reparera vävnad, bekämpa infektioner och hålla inflammation nere. Det är som att försöka bygga ett hus utan rätt material – resultatet blir instabilt och sårbart.


Slutsats: Näringsbrister är inte bara ett problem i fattiga länder – det är ett globalt problem som drabbar oss alla. Den moderna livsmedelsproduktionen, från genmanipulerade grödor till processad mat, har skapat en situation där nästan ingen får i sig optimala mängder av alla mikronäringsämnen. För att din kropp ska kunna läka, återhämta sig och fungera optimalt behöver du säkerställa att du får rätt mängd av dessa livsviktiga ämnen – något som bäst görs genom testning och individanpassad kost och tillskott.


Vill du ta reda på dina näringsnivåer?


Denna text är baserad på forskning från Linus Pauling Institute, FAO och The American Journal of Clinical Nutrition. Informationen ersätter inte medicinsk rådgivning.

 
 
 

Kommentarer


bottom of page